KAHRAMANMARAS (AA) - IZZET MAZI - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan önceki gün açilisi yapilan ve "Edebiyat Yolu" adi verilen Kahramanmaras-Göksun arasindaki kara yolunda Türk edebiyatinin önde gelen isimleri yasatiliyor.
4 milyar 671 milyon liraya mal olan ve 80 kilometrelik yolu 64 kilometreye, seyahat süresini de 80 dakikadan 41 dakikaya düsüren yolda seyahat edenler, bir yandan yolun keyfini çikarirken diger yandan da Türk edebiyatinin önemli isimlerini güzergah üzerinde görüyor.
AA muhabirinin edindigi bilgiye göre, bir süredir kismen trafige açik olan ve cumartesi günü resmen hizmete sunulan yolda 11 çift tüp tünel, 2 viyadük, 3 köprü ve 6 köprülü kavsak bulunuyor.
Güneydogu Anadolu'yu, Iç Anadolu'yu ve Karadeniz'i birbirine baglayan güzergah üzerinde yer alan, tünel ve viyadüklere Türkiye'nin kültür ve sanat hayatina essiz katkilarda bulunan Cahit Zarifoglu, Erdem Bayazit, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Akif Inan, Alaeddin Özdenören, Ali Kutlay ile Asik Mahsuni Serif, Hayati Vasfi Tasyürek, Abdurrahim Karakoç, Bahattin Karakoç, Sezai Karakoç ve Necip Fazil Kisakürek'in isimleri verildi.
- Mesafeden ve süreden tasarruf saglayan yol sürücüleri memnun etti
Seyahat süresini ve mesafeyi kisaltan yol, sürücülerin yüzünü güldürdü.
Yolu kullanan Ömer Faruk Odabasi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kahramanmaras ile Kayseri arasindaki yolda artik sikinti çekmeyeceklerini, hizmete sunulan yolun Kahramanmaras'i çok farkli bir konuma tasiyacagina inandigini söyledi.
Eski yolun çok bozuk oldugunu, özellikle de aksamlari araç kullanirken zorlandiklarini anlatan Odabasi, "Aksamlari Ankara'ya giderken çok sikintilarimiz oluyordu. Insallah bundan sonra olmayacak. Yolun açilmasiyla çok mutlu olduk. Zaman kaybimizi önledik. Daha güvenli gidiyoruz. Daha rahat ve seffaf oldu. Ben çok Ankara'ya gidip geliyordum simdi bu yolu görünce içim açildi. Sirf bu yolu görmek için seyahat etmeye karar verdim." diye konustu.
- "Sairleri anmak, onlari hatirlamak çok güzel"
Odabasi, güzergah üzerindeki tünel ve viyadüklere sairlerin isimlerinin verilmesinin kendileri için ayri bir mutluluk kaynagi oldugunu belirterek "Çünkü geçmisimizdeki sairleri anmak, onlari hatirlamak çok güzel." dedi.
Mustafa Hamurcu da Kahramanmaras-Göksun arasindaki yolun daha önce çok kötü oldugunu, tüneller sayesinde yolun hem kisaldigini hem de yolculugun daha da rahatladigini söyledi.
Yolun yapiminda emegi geçenlere duaci oldugunu dile getiren Hamurcu, sair ve yazarlarin güzergahtaki yapilara isimlerinin verilmesinin de büyük anlam tasidigini vurgulayarak "Sairlerimizin, yazarlarimizin isimlerini unutuyoruz. Eger böyle hatirlatilirsa, en azindan geçmisten kopmayiz. Geçmis degerlerin hatirlatilmasi açisindan güzel." ifadelerini kullandi.
Ayse Karga da daha önceden internetten yolu inceledigini ve çok hosuna gittigini, bugün de yolu kullandigini belirtti.