"Türkiye'nin Maldivleri"nde bilimsel çalışmalar artırılacak

"Türkiye'nin Maldivleri"nde bilimsel çalışmalar artırılacak

BURDUR (AA) - BILAL ALTIOK - Burdur'un Yesilova ilçesindeki beyaz kumsali ve turkuaz rengi berrak suyunun güzelligiyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anilan Salda Gölü'nde bilimsel çalismalar artirilacak.

AA muhabirinin Çevre ve Sehircilik Bakanligindan aldigi bilgiye göre, görselligi ve kendine özgü yapisiyla ziyaretçi akinina ugrayan gölün korunmasi için önemli çalismalara imza atiliyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in imzasiyla geçen yil "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilen Salda Gölü ve çevresinin korunmasi çalismalari, Bakanlikça üst düzeyde çevre hassasiyetiyle yürütülüyor.

Bakanlik tarafindan kurulan aralarinda STK'lar, gazeteciler ve bilim insanlarinin da bulundugu Çevre ve Tabiat Kurulu, 21 Nisan ve 6 Temmuz'da toplanti gerçeklestirdi.

Toplantilarda, kurulun önerisi ile Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un talimatiyla Salda Gölü Çevre Koruma ve Düzenleme Projesi'nde revizyon gerçeklestirilerek koruma tedbirleri artirildi.

Bu kapsamda alanda STK'lar ile Dogayi Koruma Vakfi ve Doga Arastirmalari Dernegi katkilariyla, konusunda uzman akademisyenlerle, biyolog, sosyolog, ornitolog, hidrolog, jeolog gibi meslek guruplarindan uzmanlarla, Uluslararasi Dogayi Koruma Birligi (IUCN) tarafindan koruma altina alinan kritik türlere ev sahipligi yapmakta olan türlerin belirlenmesi amaciyla biyoçesitlilik, sosyoekonomik yapinin tespiti ve ziyaretçi tasima kapasitesinin belirlenmesi çalismalari baslatildi. Çalismalar sonucunda bilimsel arastirmalar artirilacak.

Dogayla uyumlu uyari levhalariyla, beyaz kumsalin bulundugu alanlarda sigara içilmemesi için uyari yapiliyor, yasagi ihlal edenlere cezai yaptirim uygulaniyor. Alanin kontrolü için 7 gün 24 saat aktif kamera sistemi kurularak titizlikle inceleme yapiliyor.

Alinan tedbirler sayesinde Salda Gölü'nün su kalitesi iyilesti, Bakanlikça daha da siki tedbirler alinarak Salda Gölü'nün korunmasina devam edilecegi belirtildi.

Göl kiyisinda olusan etrafi seritlerle çevrili dogal çamur çukurlarina girilmemesi gerektigi ve yasak oldugu belirtilirken, bilimsel olarak çamurun cilde iyi geldigi yönünde veri olmadigi da kaydedildi.

- "Canli türleri ve ekolojisi daha detayli arastirilacak"

Çevre ve Tabiat Varliklari Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoglu, AA muhabirine, olusturulan mevzuata uygun koruma yöntemlerinin bölgede hassasiyetle uygulandigini söyledi.

Göl çevresinin sürekli canli kamera sistemiyle izlendigini hatirlatan Gökçeoglu, sahip olunan uydu teknolojileri ve elde edilen görüntülerin otomatik yorumlanmasiyla Salda Gölü'nde koruma faaliyeti gerçeklestirilerek gelecege yönelik tahminlerin yapilabilecegini dile getirdi.

Gökçeoglu, koruma sisteminin sürdürülebilir olacagini vurgulayarak, "Bu çalismalarin yani sira Salda Gölü ve çevresinin hidrolojik sistemi, canli türleri ve ekolojisi de daha detayli arastirilacak." dedi.





Yurt Dünya 15.08.2020 12:55:54 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye’de cayrokopter destekli trafik ve asayiş denetimi

2

Çağşak’ta ağız ve diş sağlığı etkinliği

3

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Salih Bahçeli İlkokulunu Ziyaret Etti

4

Gıda Toptancıları Derneğinden, Emniyet Müdürü’ne Ziyaret

5

DEAŞ Üyesi Bahçe’de Yakalandı

6

Osmaniye İyi Parti'den Ziyaret

7

Kadirli’de zabıta denetimleri sürüyor

8

Apple’dan Beklenen Devrim: Yeni Nesil iPhone Modelleri

9

Mahkumları Topluma Kazandırmak İçin Proje Hazırlandı

10

Olcar’ın gezileri sürüyor